Thursday, April 30, 2009

tahukah anda?

tahukah anda sebenarnya kita tidak perlu korek telinga?
(tiba2 dah jadi rancangan pendidikan tv 1)

(kalau sape ada baca paper hari ahad lepas tu taula..so senyap2 jela.biar aku nak cite balik)

sebenarnya korek telinga ni ada risiko dia
baru jadi kat member aku minggu before cuti hari tu

dia korek telinga
pastu tak tau la camne
maybe syok sangat
tetiba dia cakap telinga dia pekak sebelah

ha ni la risiko nye..
(tak tau la dah baik ke belum telinga dia tu sebab before cuti haritu tak baik lagi)

konon2 niat nak korek telinga supaya tak pekak dengan cara membuang ear wax a.k.a lilin telinga a.k.a ear shit a.k.a tahi telinga (banyaknye nick name taik telinga ni eh)
sekali jadi makin pekak pulak

tapi normal la kan korek telinga pakai cotton bud tu
ada yang pakai jarum lagi (or lain2 benda tajam)
tak paham aku yg pakai benda2 merbahaya tu
tak takut ke tercucuk gegendang telinga

sebenarnya aku pernah terpikir gak kalau korek pakai cotton bud ni
macam lagi menolak tahi tu ke hujung je..
pernah tak tengok iklan kat tv yang dia gambarkan tahi tu sebagai manusia kat dalam telinga
pastu ada cotton bud besar datang nak keluar kan manusia tu (tahi la sebenarnya)
tapi instead keluarkan,manusia tu lagi tertolak ke dalam..
macam tu jugaklah tahi yg sebenar aku rasa
(berkesan la iklan tu buat aku ingat je sebab dia guna manusia sebagai tahi tu hmpeh tol n buat aku nak beli produk yang dia sageskan tu.kan aku cakap aku mudah terpengaruh dengan produk2 di pasaran.aish)

tapi normal la bila kita tau ada tahi di anggota badan takkan taknak buang kan
so kalau tak korek telinga takkan nak biar ear wax tu menimbun pulak kan
tak tak
manusia kan diciptakan sebaik2 kejadian
sebenarnye telinga kita dah datang in package
sebagai subwoofer dan penyapu (wah pandai je la aku)
telinga kita ada rerambut halus yang di programkan untuk menjadi penyapu dengan menyapu keluar ear wax ni

sebenarnya amount ear wax yg di produce oleh telinga sikit je
tapi yang menjadikannya banyak sebab kita kacau penyapu tu nak buat kerja dia..
so dia tak dapat sapu dengan tenang lalu menjadi pemalas lalu membiarkan saje penggantinya (cotton bud) membuat kerja dengan tidak efisyen (menolak tahi ke dalam instead ke luar)

susah2 aku bagi link sekali pasal aritcle ni
ayat lebih saintifik dan lebih lengkap
aku guna ayat sendre je
maybe kurang paham huhu
nah..risiko korek telinga
dan juga link seorang mangsa yang dah insaf

tapi aku still tak dapat bayangkanla kehidupan tanpa mengorek telinga
macam tak kena je
kadang2 takpe kot
jangan selalu sampai setiap hari




wah siap ada buku cara2 korek telinga weh!


*i guess the author is dummier than the dummies reading*




3 comments:

o J A h said...

ain...ssh2 je tag aku..huhu.nnt2la ble rjn aku wat.tag member aku yg lame pon aku x wat lg.byk utang nie.hehe

~tim~ said...

wokey pasni ko x yah korek tinge ek..
bygkan tahi tinge ko kuar dgn sendrenya,,hahaha~~~yuks!

ain si penggemar belacan said...

ojah-
lar..xde hutang pe pon..
ko nak wat,wat..xnk takpe..

tim-
ha ye..pastu suh ko kutipkan bes gak