Tuesday, November 18, 2008

weekend malangku

ok aku nak rewind masa...

rewind...

rewiiiinnd...

ok stop...


cite ni terjadi pada 10/10/08..



you are heroes! kata PM

ya kat malaysia kita juga ada hero kita yg tersendiri..
mereka mungkin tak sehero batman atau suparman atau spiderman atau action kamen..
tapi sbb dia malaysian pertama yang ke angkasa lepas..
maka dikira hero negara la..

tapi sebenarnya bukan benda ni yang aku nak ceritakan..

aku nak cerita pasal satu drama yg terjadi kat klcc bertarikh 10/10/08 bersamaan juga dgn hari angkasawan Malaysia pertama kali ke ISS tetapi setahun selepas itu dan ia bukanlah hari yg boleh dibanggakan seperti S.M.S bangga dpt jadi 1st angkasawan msia..

Kalau nak cite dari awal kenapa pegi klcc sume panjang..so cite ni dipendekkan jela…


Forward sampai time nak balik dah…


Ok before balek naik lrt singgah dulu kat kedai chamelon iaitu sebuah kedai aksesori tambahan..

Misi : membeli penyepit rambut tuk gantikan penyepit yang mamal patahkan..


Setelah membelek2 dan puas hati dengan penyepit lalu bayar di cashier..

Setelah bayar di cashier lalu tunggu anum (tgh shopping lagi dlm kedai tu) di bhg luar kedai chamelon itu…


Kat luar kedai tu ada display aksesori2 yg bergemerlapgelapan..

salah satu dpd mereka iaitu sebuah gelang bertatahkan berlian berwarna ungu spt memanggil2 namaku utk mencubanya..

Aku pon terpedaya dgn kilauan ungu berlian tu..


Kenapa ayat mcm karangan pulak..


Lalu ambik utk try cuba test..(baju pon kaler ungu..konon nak match)

Tgh syok matchingkan ngn baju..

Ingatkan jenis gelang yang boleh besar kecikkan tu..lalu aku cuba tuk kecikkan ikut saiz tangan..

Dengan tetiba…



Paaakk!



Gelang patah dua dgn berlian ungu tercabut 2 bji dan bertaburan di atas lantai….

(gelang tu adela mcm 10 biji diamond)


Wo ooo…kamu ketahuan..patahkan gelang..


Time tu aku cam tgk keliling ada org nampak tak..skali ada pekerja die kat situ..alaaa!!spoil2!!

Ambik blk gelang kt atas lantai tu sambil tgk harga…


Rm198!!(sambil mata terkebil2 ala biar betul ni)


Ya mmg bukan rm500 atau rm5000..nak patahkan gelang mcm tu pegi habib la!

Tapi still..rm198??

(tulaa tym menerai bukan nak tgk harga)

Rm198 tu aku dh boleh dpt satu set..

Baju,suar,beg..eh yeke?

Ye..ye

Tapi rm198 tuk satu gelang plastic yg senang patah bertatahkan berlian ungu yang ringan lagi palsu…

Sangat x worth it langsung..

Time tu aku dah cuak tahap apa…

Org kedai tu ckp kena bayar..tpi aku ckp takda duit sebanyak tu..pastu die suh gune credit card..(cepat je ko eh suh aku gune credit card segala)


In the mean time..


Fad memula ada ngn aku time tu..den die gi kat anum yg tgh bayar kat cashier..

“ain ada problem ain ada problem”

“…………………………”(penerangan oleh fad kpd anum)

Pastu anum n fad dtg tolong aku deal ngn org tu..

Berlian dua bijik yg tercabut tu satu dah jumpe..

Lagi satu tym tgh carik2 tu…tetiba ada sorg auntie ni (customer kedai tu gak) jumpa..die bagi la diamond tu..sambil bertanya..


“ni kenapa ni?”

Kitorg pon explain la…

Then auntie tu ckp kat org kedai tu..

“you cannot charge her becos takda tules once broken consider sold…”

“I know la becos im a lawyer”..(penambahan kat ‘la’)


Time tu aku cam…

Waaaa ada lawyer dtg tolong aku!!

You’re my hero!!!

(kini hero aku bukan lagi angkasawan malaysia..tapi ini lawyer..)


Then diorg argue2..

Fad n anum pon byk tolong..

Aku je yg mcm terkedu kat situ…

Nak cite ape yg di argue pjg sgt..

Tapi kesimpulannya…last2 aku bayar rm50 out of rm198..kire ¼ la dpd harga sebenar..


Fuh! Kire orait le dpd rm198..

Kalau tak almost rm200 melayang sia-sia..

Memang seb baek gile ar tetibe ada lawyer lak dtg tolong aku..

Memang savior of the day ar..

Memang padan ar muka org kedai tu sbb kalah!

(terlalu gembira sampai byk sgt memang)


Rupa2nye auntie lawyer tu dtg tolong sbb time fad cite prob aku kat anum kt cashier, lawyer tu ada kat sebelah anum tgh bayar gak..kira dia pasang telinga ar..padanla time aku tgh deal ngn org kedai tu aku perasan ada sorg auntie asik mundar mandir je kat tempat aku sambil tgk2 aku..rupenya die dah tau cite..



Tapi yg aku paling tak puas hati..harga gelang tu..

Even lawyer tu pon terkejut harga gelang tu rm198..dahla senang patah..diamond senang tercabut..gam pon x kuat.dahtu diamond ringan lak tu..bukannye real pon..

Xda langsung ciri2 gelang rm198..

Seriously!!(benda ni tak guna ckp dgn sorg budak tu)

Gelang tu aku rasa dia beli x sampai rm50 pon!!

Gelang kanak2 yg adik aku selalu beli kat stall2 kecik je!!

(dah jadi mode geram tetiba)


Dahla before tu aku berlagak ngn anum n fad..aku ckp..

“yeay harini takda beli pape”

(Sbb selalunya even aku tak plan nk beli pape or temankan kwn beli barang,aku msti beli sumtin gak)

Tapi akibat dpd kebelagakkan aku itu,maka terhasil la kejadian ini…(gelang patah) yang menyebabkan aku mengeluarkan duit rm50 for nothing!!


So lessons of the story..

1)kalau kuar memana mesti beli sumtin tuk mengelakkan dpd keluar duit for nothing cam tadi..

2)tangan jangan gatal2 nak pegang barang..ushar dari jauh cukup..lagi2 jari mentega cam aku nih..(butterfingers,can I join your group please?)

3)kalau x puas hati jugak x dpt pegang,boleh pegang tapi kalau patah ke pecah ke peluang tuk lawyer muncul secara tetiba adalah mungkin setakat 30% je..atau mungkin 5% je..ikut luck..

4)kalau takda lawyer pon, cakap je sape suro tak tules once broken consider sold..kan aku dah patah/pecah/rosakkan…


Haa...semoga berjaya!



p/s: ada satu time tu lawyer tu tanya..dari u mana ni?kitorang jawabla uia..pastu die ckp..ooo typical uia…


Typical uia??

Apakah maksud anda auntie lawyer?

Typical ke bdk uia mematahkan gelang?


ok entry ni memang pjg sbb nak cite lagi satu hari yg malang pada weekend tu..


esoknya..aku pegi the curve ngn membe...

tapi sbb otak je ada dlm kepala tapi pikiran jauh melayang..

time drive nak balek umah tu..

aku almost/dah terlanggar sebuah keta mazda sport..

yg siap ada badge kat plat number (kira org besar la tu kot)

dan siap passenger seat adalah omputih..

keta tu ke tepi..

tapi aku dgn selamba..

lalu je sebelah keta tu,jenguk sket org dlm tu..pastu terus je jln..

kwn aku pon cam tak sure kena ke tak keta die..

aku pon tatau nak ckp kena ke tak sbb mmg dah dekat gile..

tapi tak rasa or dengar bunyi berlanggar pon..

seb baek sempat break mengejut je..

n yang pasti seb baek hujan..

kalau tak mesti org dlm keta tu terus kuar keta..

tpi sbb hujan keta tu just ketepi n maybe pkir 2x tuk kuar cek..

dahla tym tu jam..

aku sangat mengharap keta cpt gerak..

kalau tak habes kena kejar..aku buat aksi dlm cite tokyo drift plak..

kalau kena bayar tu aku tatau la kena kuar bape ribu plak..

cukupla aku dah kuar rm50 semalamnya..

haish~~mmg weekend yg suwey tuk aku...


6 comments:

aShA said...

babe, typical uia???
agagagaaaa, do homework cane tuh
nk tau gakk :p

nway, nice post!!
sgt klaka, best2..

FaRaHaINa said...

haha..tenkiu2

saydino said...

kau nih asek malang je weh.
kelaka tol.
lenkali,
kau patahkan je gelang tuh supaye sesuai ngn bayaran rm50 kau

FaRaHaINa said...

dah memang patah nak patahkan cane lagi..

ada sorg budak tu ckp, aku malang sebab feng shui aku x elok..suh aku mandi bunga huhu..

sayasapa cool said...

sapa bdk tuee??jhat tui sruh ko mndi bunga..dh laaa pecaya fengshui...gilaa paaa..lgi satu, bdk mna yg xguna ko ckp ngn dia??truk bnorrr bdk tue ek...

FaRaHaINa said...

tau takpe!