Wednesday, December 17, 2008

bukit cerakah

bukit cerakah aka taman pertanian malaysia aka bukit cahaya seri alam..
taktau la kenapa tempat ni spesel sangat sampai banyak sangat nickname

hari ahad lepas aku n kengkawan meronggeng rokiah bersama2 kat tempat ni..

aku tak tau ape yang bes sangat kat sini
tapi yang aku tau ada naik basikal
jadi aku suka la sebab memang dah lama tak naik basikal pon
(taktau la masih dapat balancekan diri lagi ke tak)

kitorang sampai awal gak..

murah je entrance-RM3

dalam tu macam2 gak ada:

taman haiwan (lagi!macam zoo jugakla tuh)
taman padi
taman orkid
rumah 4 musim
kayak
flying fox
jambatan gantung yg kontot je
bukit sapu tangan(kelaka la nama bukit ini)
dll



jengjengjeng



kitorang plan nak berpiknik kat situ
jadi masing2 bawak:
aku-nasi goreng (tapi sayang,nasi lembik)
nuraini-tuna sandwich
sarah-nugget,fries,samosa
rok-pau daging buatan neneknya(mekasih nenek rok),air-airan

sampai2 kami sangat kebulur
jadi cepat2 beratur amik bas cari tempat yg bersesuaian untuk mengalas perut (bukan mengalas lagi dah rasanya..mentedarah)

*kat situ dari satu tempat ke tempat lain memang jauh jadi kena either naik bas or cycling


geng bas sekolah


emm sedap macam makan kat hotel je


pastu barula boleh berjalan dengan senang hatinya..

tapi yang paling mengecewakan lagi mendukacitakan bila sampai kat tempat nak rent basikal..

rupa2nya kena book dulu basikal..
hampeh!
dahla time kitorang nak rent tu dah ramai gile waiting list nak gune basikal
tau kena book sampai2 terus book
dahla kitorang dah sampai awal
rugi tol
tapi kitorang still masukkan nama dalam waiting list book beskal

sementara tu takkan nak tunggu je
so terpaksa la dengan berat hati
kitorang just jalan kaki fr 1 point to another
memang penat~
tapi sebab berjalan dengan riang gumbira
tak terasa la jauhnya



kalaula baca buku pelajaran sekusyuk ini


taman padi macam membosankan jadi hanya papan tanda yg menarik minat


kontot bukan?kurang mengujakan


4 seasons house

kami bernasib baik sebab winter
kalau summer,spring or autumn takda beza sangat

tapi walaupon sekejap je dalam tu
kitorang sume dah start sesema n bibir jadi keras
memang sejuukkk~~

pastu rasa mcm dah lama n jauh sangat berjalan
kitorang patah balik kat tempat rent basikal(naik bas la)
tengok2 nama kitorang dah lama gile lepas
siap dah pakai kertas baru

so orang tu cakap kena tulis nama balik
urgh!
lecehnyeee
kenapela diorang tak prepare basikal banyak2 macam sunway lagoon prepare pelampong byk2

luckily org tu cakap kena tnggu lagi satu grup je den our turn
ok
so memang tak lama pon tunggu
(actually memang ni la niat aku nak pegi sini..nak naik basikal keliling alam flora huhu)



yeay!atlast!atlast!


tapi rupa2nya mengayuh basikal lagi penat daripada jalan kaki
(jadi aku pulang pada hari itu dengan harapan berat aku akan turun beberapa kg)

yang sedihnya
tak lama pas kitorang round2 ngn basikal tu
tetiba hujan la plak!
jadi sekejap jela kitorang cycling
rugi je bayar tuk 1 hour

tapi all in all kitorang still happy mappy :) walaupon letih gila



mereka ini sangat melawakkan


sesapa yang rasa dirinya pencinta alam (bajet pencinta alam la aku ni)
bolela pegi ke sini
*entrance rm3
*tapi kat dalam still ada taman2 yg kena bayar tuk masuk cthnya 4 seasons house
*datang la awal pagi tapi jangan awal pagi sangat sebab bukak kul 9 tuk mengelakkan beratur panjang lagi2 hari ahad(ramai juga rupanye pengunjung ke sini)
*kalau nak berpiknik tak perlu susahkan diri bawak tikar sebab dah ada tempat pon
**paling penting-datang2 terus book basikal supaya senang nak gerak tak perlu jalan.ada satu akitiviti yang juga mengujakan--->skytrex..tapi juga perlu book dulu..(leceh nak book2 dahla tak bagitau katne nak book)


p/s : plan pastu nak main bowling pon tak jadi sebab skru lutut dah longgar

2 comments:

saydino said...

sian kau.
bole la pasni aku nak ajak maksu n paksu sekeluarge gi situ plak nti.

ain bukan alif said...

bole2..mesti suka si mira ngn daniel