Thursday, December 18, 2008

di soal siasat

harini macam biasa aku amik n hantar adik2 aku pegi tuisyen

lebih kurang pukul 7.30pm aku dah sampai kat tempat wan tuisyen

aku tengok wan tengah tunggu aku bertemankan seorang pemuda
bila aku sampai pemuda tu menuju ke kereta aku

aku pikir kawan wan yang nak tumpang naik kereta sekali

tapi tetiba dia buat sign kat aku suruh turunkan tingkap
aku pon turunkan tingkap..

pemuda:awak ni kakak dia ke?

aku:haah

pemuda:saya polis (sambil tunjuk kad kuning yang ada tulisan2 kecik yang aku tak nampak pon macam kad or badge polis macam selama ni aku tengok kat tv)

aku:haa?(terkejut beruk)
wan buat ape??

pemuda:dia buat apa kat sini?
(time ni aku dah pikir wan buat ape?die tak pegi tuisyen ke sbnarnya?die tak pegi tuisyen buat ape?dadah ke sampai polis tahan?)ish paleotak aku nih!

time ni kereta kat belakang dah hon2

aku:tuisyen.kenapa??

pemuda:ok.

perbualan yang pelik berakhir kat situ je.

dia bla naik motor




aku terpinga2



dalam kereta...

aku:wan,wan buat ape?

wan:ntah.mana ada wan buat pape

aku:habes tu polis tu kenapa?

wan:ntah die tanya ada tak wan letak surat pinjaman ape ntah kat kereta

aku:surat pinjaman kereta?surat pinjaman kereta apa?

wan:ntahla!wan pon taktau

aku bengang dengan jawapan wan yang asik entah aku suruh die cerita dari awal sampai akhir


macam ni..


pemuda:saya polis (sambil tunjuk kad yang ada gamba die kat wan..kad lain plak kot)
nak tengok ic..

wan:tak bawakla

pemuda:tak bawak?awak nak masuk balai?boleh kena tahan tau tak kalau tak bawak ic.
awak buat apa kat sini?

wan:tuisyen

pemuda:dari mana?

wan:kepong

pemuda:tunggu siapa?

wan:kakak

pemuda:kakak dari mana?

wan:kepong

pemuda:berapa no ic awak saya nak cek

wan:(bagitau no ic)

pemuda:(telefon sapa ntah sambil bagitau no ic wan)

pemuda:awak ada letak surat pinjaman (ape ntah tak sure) kat kereta ke?

wan:ha?surat pinjaman apa?

pemuda:(tak jawab)

wan:takda

pemuda:(cakap lagi dalam telefon)


time ni aku dah datang..



sebenarnya aku tak puas hati
kenapa tetiba dia boleh datang kat adik aku tetiba tanya macam adik aku buat salah

bak kata nenek aku
"dia tu buta ke?tak nampak ke dia ni budak"

ye maybe gaya adik aku tu bukan macam gaya orang yang baik sangat
lagi2 sejak die buat rambut gaya emo la ape la
bak kata nenek lagi
"style preng preng preng" (sambil buat gaya org main gitar)
hahaha aku gelak gile nenek buat macam tu.lawak r nenek ko ni mal...

tapi walaupon gaya macam tu
perlulah kau nak main tuduh2 je
tetiba soal siasat macam nak tahan
tanya wan sorang je pulak tu
lagipon kalau ye pon wan buat salah takkan la die nak duduk melangut je kat situ
baik die lari ke ( lepas buat salah)


dahla takde gaya polis langsung
macam mat rempit pon ada!

actually do any of u have any idea about apa yang jadi sebenarnya?
maksud aku..betol ke tak dia polis from gaya2 dia?
ape maksud dia letak surat pinjaman kat kereta?
bahaya ke wan bagi no ic tu?


aku risau sebab lepas ni wan nak tuisyen kat situ lagi
mana la tau ada sindiket pape ke

tapi kalau betol polis takpelah

so sesapa..lighten me up plz!

2 comments:

saydino said...

tuh la pasal kenape aku kate fesyen rambut aneh tuh takleh dipakai.mengundang konflik.hahaha.mtw,polis mane yg menyamar polis or yg tatau beza criminal ngn budak skolah hingusan??




p.s:nenek aku,nenek kau jugak =p

ain bukan alif said...

berbuih dah mulut aku suruh tuka style..
nenek cakap nanti wan tido die nak potong..haha

p/s:haaahla..kita sama nenek rupanya..sengal